Chłodnik - polévka z červené řepy
28.05.2019
Studená polévka z červené řepy
Ingredience:
- 1 ks větší červené řepy
- 1 ks menší salátové okurky
- 1 svazek ředkviček
- 2 kelímky kefíru nebo zakysané smetany, popř. kombinace zakysané smetany a bílého jogurtu
- Voda
- Vejce uvařená natvrdo
- Kopr
- Jarní cibulka
- Pepř
- Sůl
Postup:
Nejprve uvaříme řepu (omytou a neoloupanou). Poté ji nakrájíme na drobno nebo nahrubo nastrouháme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme na malé kousky nakrájené ředkvičky, na kostičky nakrájenou salátovou okurku, jarní cibulku, kopr a vmícháme kefír nebo zakysanou smetanu (popř. zakysanou smetanu s bílým jogurtem). Dosolíme, opepříme a dáme do lednice minimálně na hodinu až dvě uležet. Vychlazenou polévku ozdobíme na talíři vařeným vejcem.
Tip: K polévce se skvěle hodí pečené brambory nakrájené na plátky.