Chłodnik - polévka z červené řepy

28.05.2019

Studená polévka z červené řepy

Ingredience: 

  • 1 ks větší červené řepy
  • 1 ks menší salátové okurky
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 kelímky kefíru nebo zakysané smetany, popř. kombinace zakysané smetany a bílého jogurtu
  • Voda
  • Vejce uvařená natvrdo
  • Kopr
  • Jarní cibulka
  • Pepř
  • Sůl

Postup:

Nejprve uvaříme řepu (omytou a neoloupanou). Poté ji nakrájíme na drobno nebo nahrubo nastrouháme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme na malé kousky nakrájené ředkvičky, na kostičky nakrájenou salátovou okurku, jarní cibulku, kopr a vmícháme kefír nebo zakysanou smetanu (popř. zakysanou smetanu s bílým jogurtem). Dosolíme, opepříme a dáme do lednice minimálně na hodinu až dvě uležet. Vychlazenou polévku ozdobíme na talíři vařeným vejcem. 

Tip: K polévce se skvěle hodí pečené brambory nakrájené na plátky.