Okurková polévka
Tradiční polská okurková polévka
Ingredience:
- 1,5 l jakéhokoli vývaru (popř. bujónu)
- 1 větší mrkev
- 1 malá cibule
- 3 brambory
- Sklenice sterilovaných okurek
- 150 g 18% smetany
- Kopr
- Pepř
- Sůl
- Můžeme použít i kousek slaniny
Postup:
Na másle zesklovatíme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a chvíli mícháme (asi tak 3 minuty). Poté vlijeme horký vývar nebo bujón a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou, a necháme na mírném ohni zhruba 5 minut povařit. Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory a stejně tak nakrájené sterilované okurky, které si před tím můžeme trochu orestovat na pánvi s trochou slaniny pro výraznější chuť (do polévky můžete také vlít i trochu nálevu ze sterilovaných okurek). Následně přidáme smetanu (dříve bokem rozmíchanou s trochou vývaru) a ještě chvíli povaříme až jsou brambory i mrkev měkké. Dochutíme koprem, solí a pepřem a podáváme.
Tip: Pokud preferujete raději krémové polévky, můžete vše ještě před podáváním rozmixovat.