Okurková polévka

28.05.2019

Tradiční polská okurková polévka

Ingredience: 

  • 1,5 l jakéhokoli vývaru (popř. bujónu)
  • 1 větší mrkev
  • 1 malá cibule
  • 3 brambory
  • Sklenice sterilovaných okurek
  • 150 g 18% smetany
  • Kopr
  • Pepř
  • Sůl
  • Můžeme použít i kousek slaniny 

Postup: 

Na másle zesklovatíme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a chvíli mícháme (asi tak 3 minuty). Poté vlijeme horký vývar nebo bujón a přivedeme k varu. Přikryjeme pokličkou, a necháme na mírném ohni zhruba 5 minut povařit. Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory a stejně tak nakrájené sterilované okurky, které si před tím můžeme trochu orestovat na pánvi s trochou slaniny pro výraznější chuť (do polévky můžete také vlít i trochu nálevu ze sterilovaných okurek). Následně přidáme smetanu (dříve bokem rozmíchanou s trochou vývaru) a ještě chvíli povaříme až jsou brambory i mrkev měkké. Dochutíme koprem, solí a pepřem a podáváme. 

Tip: Pokud preferujete raději krémové polévky, můžete vše ještě před podáváním rozmixovat.