Filipínské Adobo

28.05.2019

CO JE TO ADOBO?

Adobo (ze španělského "adobar" - tedy marinovat) je na Filipínách velmi populárním jídlem. Tradiční proces vaření ve filipínské kuchyni spočívá v marinování masa, mořských plodů nebo zeleniny v octu, sojové omáčce, česneku a černém pepři opečeném na oleji. Filipínci často připravují jídlo s octem a solí, a to hlavně z toho důvodu, aby v tropickém klimatu déle vydrželo. 


Kuřecí Adobo - Filipíny

Ingredience: 

  • 2 kg kuřecího masa dle vašeho výběru (Pozn: můžete však použít i vepřové nebo hovězí maso)
  • 4 čajové lžičky bílého octa (na Filipínách používají ananasový ocet) 
  • 8 čajových lžiček sojové omáčky
  • 3 listy sušeného bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ l vody (nebo i více, pokud je potřeba)

  • 2 čajové lžičky oleje

  • 1 plechovka ananasu

  • Pepř

  • Sůl

  • Cukr

Tip: Je možné přidat i kokosové mléko. 

Postup: 

Smíchejte kuřecí maso, sojovou omáčku a na drobno nakrájený česnek ve velké misce a dobře promíchejte. Nechte marinovat alespoň jednu hodinu. Čím déle necháte maso marinovat, tím lépe. 

Na rozehřátou pánev nalijte olej. Jakmile je olej dostatečně rozehřátý, přidejte marinované kuřecí maso a orestujte (po dobu 2-3 minut). Poté zalijte zbylou marinádou a přidejte vodu. Přiveďte k varu a přidejte bobkové listy a pepř. Nechte vařit po dobu 30 minut, popřípadě dokud maso nezměkne. Přidejte ocet a plechovku ananasu. Povařte za občasného míchání alespoň po dobu 10 minut. Přidejte cukr a sůl, zamíchejte a můžete podávat - nejlépe s rýží. 

Můj malý tip na závěr: Vše nakonec můžete ozdobit bazalkou a orestovanými arašídy (Filipínci však ani jedno nedávají). 

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že každý Filipínec Vám uvaří své Adobo jinak. Někdo nedává kousky ananasu a přidává pouze ananasovou šťávu, někdo zase vaří Adobo jak bez ananasu, tak bez ananasové šťávy. Někteří Filipínci přidávají více cukru, aby bylo maso sladší, jiní nedávají cukr vůbec a preferují kyselo-slanou chuť. Nutno také říci, že ananasový ocet, který Filipínci k přípravě tohoto tradičního pokrmu používají, má úplně jinou chuť, než ten náš český. 

Aneb kolik lidí, tolik chutí. :)